
Uwagi
W moim wypadku dusiłam morele długo, cukier się skrystalizował i zabarwił morele na ciemniejszy kolor. Ale ja tak lubię:)
Składniki
- 1 kg moreli (wypestkowane)
- 250 gr cukru
- 1 laska wanilii
- Sok z 1 cytryny
Instrukcje
- Morele wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Laskę wanilii przekrawamy na pół.
- Wyjmujemy nasionka i dodajemy do moreli.
- Pozostałą część laski również wrzucamy do moreli.
- Dusimy do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Przełóż gorące powidła do słoika.
- Słoiki pasteryzujemy przez 20 min.
© 2025 MieszamWGarnku
Uwielbiam domowe powidła, wolno smażone, o ciemnej kolorystyce. Takich, jakich nie kupicie w żadnym sklepie.
Tutaj zestawienie idealne, morela i wanilia. Lekko słodkawy smak, idealne będą do kanapek z wszelkiego rodzaju serkami czy też jako samodzielne smarowidło. Sprawdzą się również jako dodatek do ciast.