Do chleba | Inne

Masełko, krem jabłkowy bez cukru

26 listopada 2018

Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam 😉 Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem.

Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam do masełka kakao, dzięki czemu otrzymałam tak naprawdę krem o smaku czekoladowym. Moje jabłka były słodkie, więc nie dodawałam już do środka cukru. A dodatek klarowanego masła, daje nie tylko fajną konsystencję masełku, ale również charakterystyczny, maślany posmak.

Jeśli chcecie przechowywać masełko dłużej, konieczne będzie jego zapasteryzowanie. Ja osobiście dłużej niż 1 miesiąc nie przechowywałam. Raz, że trudno się oprzeć temu smakowi, dwa, że nie jestem zwolenniczką długiego przechowywania przetworów z dodatkiem masła.

Masełko, krem jabłkowy bez cukru

Masełko, krem jabłkowy bez cukru

Składniki

  • 3 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g masła klarowanego

Sposób przygotowania

  • Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w niewielkie kawałki.
  • Dusimy do miękkości z niewielką ilością wody.
  • Masło rozpuszczamy.
  • Dodajemy do jabłek wraz z kakao i cynamonem (opcjonalnie)
  • Mieszamy.
  • Przechowujemy w lodówce.
http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/maselko-krem-jablkowy-bez-cukru/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *