Ciastka

Półfrancuskie łódeczki z jabłkiem

30 października 2015

ciastka półfrancuskie

To, że jestem łasuchem wie każdy, kto mnie zna. Ale o tym, że nie potrafię przejść obojętnie koło ciasta francuskiego wie mało kto 😉 Ciiiii….

Pamiętam rożki francuskie z jabłkiem, które kupowała mi mama po drodze ze szkoły. Taki jeden duuuuuuuuuuuuuży rożek i to kruszące się warstwami ciasto francuskie… dla dziecka pełnia szczęścia. Potem rytualne wylizywanie torebki papierowej i czekanie na następną okazję na pyszne ciastko.

Te jabłkowe łódeczki to trochę taki powrót do dzieciństwa. Banalnie proste i szybkie do wykonania ciasto półfrancuskie. Nie ma takich warstw jak typowo francuskie ciasto, ale w smaku jest wyborne.

Całość uzupełniona jabłkiem. Ciasteczka powinno posypać się cukrem pudrem, z racji tego, że nie dodajemy cukru do środka, ale i bez cukru pudru są jak dla mnie wystarczająco słodkie.

ciasteczka z jabłkiemSzybkie i idealne ciastka jeśli spodziewacie się gości czy na leniwą sobotę.

Uwaga, naprawdę uzależniają 😉

Półfrancuskie łódeczki z jabłkiem

Półfrancuskie łódeczki z jabłkiem

Składniki

  • 250 gr sera białego tłustego (może być wiaderkowy)
  • 250 gr masła (zimnego)
  • 250 gr mąki
  • 2-3 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  • Ze składników zagniatamy szybko ciasto.
  • Jabłka myjemy, ydrążamy i kroimy na ósemki.
  • Ciasto wałkujemy, wykrawamy kubkiem kółka.
  • Na połowie każdego krążka kładziemy cząstkę jabłka, skłądamy na pół i delikatnie zlepiamy w kącikach ciasteczka.
  • Jeśli lubimy, możemy jabłka oprószyć delikatnie cynamonem.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem lub pałaszujemy same.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/polfrancuskie-lodeczki-z-jablkiem/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *