Lubicie zupę pomidorową? My bardzo, chociaż ja, jako dziecko za nią nie przepadałam i chyba ogólnie nie jest to zupa numer 1 w menu dziecięcym. Potem polubiłam taką gęstą, pyszną zupę.
Oczywiście, jedni jedzą pomidorową tylko z ryżem, inni tylko z makaronem. Nie będziemy tutaj dyskutować o wyższości pomidorówki z ryżem nad ta z makaronem. Dla mnie to bez znaczenia, pomidorówka jest pyszna, niezależnie od wypełniacza 😉
W zależności od pory roku lub posiadanych zasobów, do jej wykonania możecie użyć świeżych pomidorów, koncentratu czy też pulpy pomidorowej.
Znam takich, co zagęszczają zupę mąką, ale ja wolę to zrobić dodając więcej pomidorów.
Składniki
- 1l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (jeśli nie posiadamy warzyw z gotowania bulionu)
- 1/2 średniego słoika koncentratu pomidorowego (opcjonalnie słoik pulpy pomidorowej
- 150 ml śmietany 18%
Instrukcje
- Warzywa obieramy i ścieramy na tarce.
- Wrzucamy na wrzący bulion.
- gotujemy koło 15 min.
- Dodajemy koncentrat/pulpę pomidorową
- Gotujemy 5 min.
- Do kubka wlewamy śmietanę, do niej dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, aby zahartować śmietanę.
- Wlewamy śmietanę do bulionu z warzywami.
- Podajemy z ryżem lub makaronem i natką/koperkiem
© 2025 MieszamWGarnku