Zdarzają Wam się dni, kiedy macie ochotę na coś słodkiego? A może właśnie szukuje się kawa z przyjaciółkami? To ciasto kojarzy mi się właśnie tak – jesiennie. Nie jest za suche, można do niego dodać ulubione bakalie (mąż nie cierpi rodzynek, więc delikatnie kilka sztuk przemyconych na dnie ciasta;). Na pogaduchy przy kawie idealne;)
Ładnie wyrasta i obłędnie pachnie.
Jeśli szukaliście kiedyś przepisu na stronach anglojęzycznych, to na pewno spotkaliście się z nazwą coffee cake. I takie właśnie dla mnie jest to ciasto – ciacho do kawy 😉
A przepis dostałam na nie u koleżanki, na kawie 🙂
Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 225 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel ulubionego aromatu do ciast
Instrukcje
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy kolejno po żółtku i dalej ucieramy.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dolewamy aromat do ciast.
- Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli.
- Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy całość łyżką lub szpatułką.
- Pieczemy w keksówce ok 40 min w 180 stopniach.
© 2024 MieszamWGarnku