Boże Narodzenie | Ciasta z kremem | Ciastka

Ciastka orzeszki z kremem kokosowym

6 grudnia 2018

Uwielbiamy orzeszki. Robię je jednak tylko w okresie Bożego Narodzenia. I może dobrze, bo wtedy jednoznacznie się z tym okresem kojarzą. Na blogu dostępne macie przepisy na ciasto do orzeszków jakie dostałam wraz z zakupem specjalnej patelni. Dzisiaj zapraszam na przepis na orzeszki z kremem kokosowym.

Przepis na ciasto od Babywkuchni, a krem powstał niejako przypadkiem, bo w lodówce zalegała mi otwarta puszka mleczka kokosowego. Szkoda, żeby się zmarnowało. No i  w kokosowym kremie nie mogło zabraknąć tego, co tygryski lubią najbrdziej czyli mleka w proszku 😉

Ogólnie to nie narzekałam na ciasto, jakie robiłam wcześniej, ale w tym przepisie występuje mąka ziemniaczana i chciałam sprawdzić różnicę. Moim zdaniem ciastka z poprzednich przepisów na orzeszki są bardziej chrupiące, co nie zmienia faktu, że te i tak szybko znikają w czeluści buzi i smakują po prostu dobrze.

Co do kremu, to możecie dowolnie bawić się konsystencją dodając więcej lub mniej mleka w proszku.

Mi orzeszki w tym wydaniu bardzo przypominają w smaku popularną princessę.

Czasem pytacie o obsługę patelni. Musicie sami dobrać wielkość płomienia. Zbyt maly płomień to mało chrupiące skorupki, zbyt duży płomień to popalone skorupki, które raczej nie nadają się do prezentacji gościom 😉 Patelnię nagrzewamy, ja do kubeczka wlewam ciut oleju i za każdym razem smaruję i dół i górę patelni silikonowym pędzlem. Do każdego otworu wkładam porcję ciasta trochę większą od orzecha laskowego. Patelnię zamykam, podglądam po kilku minutach, czy połowa skorupek jest zezłocona i obkręcam patelnię do orzeszków drugą stroną.

Orzeszki wyjmujemy za pomocą drewnianej szpatłuki. O ile jest taka potrzeba, to obkrawamy nożem skorupki z nadmiaru ciasta. I cała filozofia 😉

Zdecydowanie warto krem przygotować wcześniej, bo do konsumpcji gotowych skorupek jest bardzo dużo chętnych, trzeba się z nadziewaniem spieszyć 😉

Ciastka orzeszki z kremem kokosowym

Ciastka orzeszki z kremem kokosowym

Składniki

    Ciasto
  • 250 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
    Krem
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 1,5 szkl. mleka w proszku
  • Cukier do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto.
  • Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
  • Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawałki wielkości orzecha laskowego.
  • Patelnię smarujemy olejem i wkładamy po jednej kulce ciasta do każdego otworu patelni.
  • Pieczemy na złoty kolor.
  • Połówki wyjmujemy, po ostygnięciu obkrawamy nadmiar z łupinek.
  • Napełniamy kremem i składamy w orzeszka.
    Krem
  • Wiórki wsypujemy do mleka i gotujemy ok 15-20 min.
  • Dodajemy cukier jeśli jest potrzebny.
  • Odstawiamy masę aby trochę podstygła.
  • Dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
  • Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki zwykłego mleka, jeśli uważamy, że jest za rzadka, dodajemy mleko w proszku.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-orzeszki-z-kremem-kokosowym/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *