Zupy

Sycąca zupa z soczewicą i dynią

7 grudnia 2018

Przyszła wiekopomna chwila, kiedy szuflady mojej zamrażarki odmawiały już przyjmowania kolejnej porcji mrożonek, a i szuflady z zapasami nie domykały się. Czas przyciąć zakupy i skupić się na wykorzystywaniu poczynionych zapasów. Na pierwszy rzut poszła mrożona dynia i czerwona soczewica. Do tego dorzuciłam kilka ziemniaków, cebulę, czosnek i mrożoną włoszczyznę, kilka przypraw i wioooo. Potem pozostawało już tylko czekać.

Proste, aromatyczne i sycące danie. Możecie jeść z chlebem, grzankami lub samą. Możecie zupę z soczewicy zblendować na gładki, gęsty krem lub też tak jak ja pozostawić warzywa w kawałkach.

Nie wiem jak wy, ale jesienią i zimą naprawdę lubimy zupy. I brak czasu nie jest wymówką do przygotowania domowej zupy. W ostateczności wystarczy mrożonka, którą wrzucamy do garnka i dodajemy makaron, kaszę czy ziemniaki. Jeśli mamy bulion, to już wogóle poezja.

Zawsze, jeśli gotujecie rosół, warto zamrozić resztkę rosołu w foremkach lub woreczkach na lód. A jeśli nie macie ochoty już na daną zupę, to również ją możecie zamrozić i wtedy kiedy dopadnie was wilczy głód, albo mega leń, po prostu wyciągacie mrożoną zupę. Jak zamrażać zupę? Ja wykorzystuję do tego połówki plastikowych butelek. Obcinam butelkę i wlewam do niej zupę. Nic się nie marnuje i nic się nie rozlewa.

Jeśli chcecie trochę eksperymentować, możecie dorzucić ostrą paryczkę do zupy a smak dodatkowo wzbogacić 2-3 łyżkami mleka kokosowego.

To co, gotujemy zupę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *