Ciastka | Fit

Ciastka gryczane z masłem orzechowym

18 października 2016

Ostatnio szalałam z różnego rodzaju ciachami z kremem i owocami. Czas przyszedł na coś lżejszego, ale równie pysznego. Panie i Panowie, oto one, krąglutkie, pyszniutkie, szybciutko znikające…Ciastka z mąki gryczanej z dodatkiem masła orzechowego. Robi się je dosłownie w kilka minut, potem tylko pieczenie.

Masło oczywiście mojej produkcji, w wersji crunchy, z kawałkami orzeszków, bo pan blender nie daje rady na gładziutko pojechać orzechów. Nada się równie dobrze, to sklepowe. Jeśli nie masz erytrolu, nic straconego, dodaj inny zdrowy zamiennik cukru.

ciacha z masła orzechowego

Jeśli szukacie zdrowych pomysłów na ciastka, dodajcie zamiast tradycyjnego tłuszczu, właśnie masło orzechowe lub olej kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki. Cukier również możecie zastąpić na kilka sposobów.

Ciacha idealne do kawy czy jako przegryzka w chwilach słabości. Nadadzą się również na drugie śniadanie. U nas obowiązkowo z mleczkiem ( tak, wiem, że niezdrowe;p)

U mnie w roli scalacza ciastek, wystąpiła mąka gryczana, z niepalonej gryki. Jeśli użyjecie mąki gryczanej z gryki palonej, Wasze ciacha będą ciemniejsze i miały bardziej intensywny smak. Jeśli Wasze masło jest bardzo rzadkie, może trzeba będzie dodać ciut więcej mąki.

Ciastka gryczane z masłem orzechowym

Ciastka gryczane z masłem orzechowym

Składniki

  • 1 szkl masła orzechowego crunchy
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. erytrolu
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych

Sposób przygotowania

  • Składniki połączyć.
  • Wałkować i wykrawać ciastka.
  • Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *