Pyszna szarlotka klasyczna

szarlotka3  Szarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło 😉

Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego.

Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie.

szarlotka

Szarlotka z tego przepisu,  to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami.  To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych, w których ciężko poprzestać na jednym kawałku.szarlotka2

Część osób woli szarlotkę bez takiej „kruszonki” na górze, a jedynie płaskie blaty ciasta. Wtedy Ciasto chłodzimy w lodówce a nie mrozimy. Zamrożone ciasto będzie prostsze do starcia na tarce, za to schłodzone do rozwałkowania na dwa płaskie blaty.

szarlotka

Przepis na największą blachę 34 x 23 cm.

Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego.

Szarlotka domowa na kruchym cieście

Szarlotka domowa na kruchym cieście

Składniki

    Masa jabłkowa
  • 1,5 kg kwaskowych jabłek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/3 + 1/3 szkl wody
  • łyżeczka cynamonu
    Ciasto
  • 3,5 szkl. mąki
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 0,5 + 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 325 gr zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania

    Masa jabłkowa
  • Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce.
  • Podlewamy je 1/2 szkl. wody i dodajemy cukier oraz cynamon.
  • Dusimy ok 20 min, aż jabłka się rozpadną.
  • Pod koniec duszenia, dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel.
    Ciasto
  • Mąkę przesiewamy.
  • Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy.
  • Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na pół.
  • Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h.
  • Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  • Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy.
  • Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli i 0,5 szk. cukru.
  • Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą.
  • Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę.
  • Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka.
  • Pieczemy jeszcze ok 30-40 min.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/pyszna-szarlotka-klasyczna/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany