Ciasta z owocami

Pyszna szarlotka klasyczna

18 lutego 2016

szarlotka3  Szarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i ciężko mi zlokalizować jego źródło 😉

Jakie by ono nie było, szarlotka jest przepyszna. Gruba warstwa jabłek, na górze pianka z białek i warstwa kruchego ciasta. Takie ciasto z jabłkami podbije podniebienie każdego.

Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie.

szarlotka

Szarlotka z tego przepisu,  to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek do kawy z przyjaciółkami.  To ciasto z jabłkami należy do gatunku tych, w których ciężko poprzestać na jednym kawałku.szarlotka2

Część osób woli szarlotkę bez takiej „kruszonki” na górze, a jedynie płaskie blaty ciasta. Wtedy Ciasto chłodzimy w lodówce a nie mrozimy. Zamrożone ciasto będzie prostsze do starcia na tarce, za to schłodzone do rozwałkowania na dwa płaskie blaty.

szarlotka

Przepis na największą blachę 34 x 23 cm.

Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale doskonała jest również bez niego.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *