Do chleba

Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa

17 lutego 2016
Jump to recipe

pasta z pieczonego czosnku i fasoli

Kiedy macie dość już wędlin czy serów, a może najnormalniej w świecie, macie ochotę na pyszną  i zdrową kanapkę inaczej, to pasta czosnkowo-fasolowa Was usatysfakcjonuje.

Natrafiłam na nią w „Jadłonomii” – chyba bilii wegańskiej 😉 Uwielbiam przepisy Marty tam piszącej.  Mimo, że jestem mięsożercom, piękne zdjęcia i opisy, zachęcają do wykonania potraw i spróbowania czegoś innego. Podziwiam Martę również za to, że dla przeciętnego zjadacza za jakiego ja się uważam, nie można zastąpić tradycyjnych produktów jak nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak.

Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie.  Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny i tak różny, od tego co jemy zazwyczaj.

Pokombinujcie również z przyprawami, które pozwolą na uzyskanie za każdym razem innego smaku, traktując przepis jako bazę.

Zamiast fasoli z puszki, możecie użyć suchej fasoli w ilości ok 0,5 szklanki, namaczając ją wcześniej i gotując do miękkości.

Ja lubię jeszcze wierzch pasty delikatnie skropić oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Pasta Świetnie smakuje zarówno z razowcem jak i białym, pszennym pieczywem. Mięsożercy też ją polubią 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *