Najlepsza Szarlotka klasyczna

szarlotka2

Pamiętam czytankę w drugiej klasie o babci piekącej dla wnuczków szarlotkę. Tak mi się zaczęło od tamtej pory kojarzyć to ciasto, jako babcine, takie domowe, podkreślające przytulną atmosferę domu.  Bo czy dużo rzeczy jest piękniejszych od zapachu pieczonego, domowego ciasta z jabłkami?

Po przeprowadzce do Krakowa, w wynajmowanym mieszkaniu, długo w piątki po południu piekłam szarlotki po to, aby poczuć to domowe ciepło, bo przecież byłam w obcym mieście z dala od rodziny i znajomych.

Mój mąż już na dole klatki wyczuwał ten niepowtarzalny aromat i wbiegał do domu krzycząc „JABŁECZNIK!”.

szarlotka3

Nie wiem dlaczego, ale mój mąż szarlotkę nazywa jabłecznikiem. Jabłecznik – ta nazwa dla mnie nie kryje nic w sobie, nie ma tego smaku i zapachu jaki idzie za słowem szarlotka 😉 Dlatego u mnie w domu ja jadam szarlotkę, a mąż jabłecznik.

Jak tylko na rynku pojawiają się pierwsze antonówki, u nas wita pierwsza szarlotka.

Szarlotka z tego przepisu należy do tych idealnych. Kruche ciasto, w środku duża warstwa nie za słodkich jabłek, do tego warstwa piankowa. Żadne kupne ciasto tak nie smakuje…

szarlotka

I ten zapach zarówno przy prażeniu jabłek jak i podczas samego pieczenia ciasta.

Zapraszam na szarlotkę, którą na pewno polubicie!

Najlepsza Szarlotka klasyczna

Najlepsza Szarlotka klasyczna

Składniki

    Ciasto
  • 3,5-4 szkl mąki
  • 1,5 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,75 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 6 żółtek
    Masa jabłkowa
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (szara reneta, antonówka itp)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
    Beza
  • 6 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Składniki szybko zagniatamy razem na gładkie ciasto.
  • Ciasto zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1-2h.
    Masa Jabłkowa
  • Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części.
  • Wrzucamy je do garnka, dodajemy wodę, cukier, cynamon i dusimy.
  • Dusimy jabłka do momentu aż zaczną nam się rozpadać (ok 30 min)
    Beza
  • Białka ubijamy z odrobiną soli.
  • Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy jeszcze chwilę.
  • Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Jedną część ścieramy na tarce i lekko przyklepujemy.
  • Zapiekamy ok 8 min w piekarniku w 180 stopniach.
  • Na podpieczony spód ciasta wykładamy jabłka.
  • Na jabłka kładziemy masę bezową i ścieramy na górę resztę ciasta.
  • Pieczemy ok 40 min.
  • Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/najlepsza-szarlotka-klasyczna/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

  1. Witam wygląda bardzo apetycznie. Chcę ją upiec na święta. Proszę o info czy to jest przepis na dużą blachę do ciasta ?

    • Świetnie, bardzo się cieszę, że wyszła. Dla takich komentarzy warto prowadzić blog 😉 Wesołych Świąt i smacznej szarlotki 😉

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany