Końcówka sierpnia to nie tylko pierwsze jabłka i co za tym idzie szarlotki, to również ciasta i dania ze śliwkami.
Oczywiście, klasyczne knedle robi się z niewielkich węgierek. Ja jednak chwytam pierwsze pojawiające się fioletowe śliwki i robię z nich knedle. Na knedle z węgierkami przyjdzie jeszcze czas. A pierwsze knedle i pierwsze szarlotki, to taki już delikatny powiew jesieni.
Przepisów na ciasto do knedli jest wiele. Ja jednak robię ciasto klasyczne, z użyciem ziemniaków. Takie knedle są niezwykle sycące i nawet największy łakomczuch poprzestanie na 4-5 sztukach.
Na wierzchu obowiązkowo zrumieniona na maśle bułka i całość posypana cukrem. Dla zwolenników, można dodać cynamon.
Składniki
Ciasto
- 700 gr ziemniaków
- 1 jajko
- szczypta soli
- 400 g mąki
Nadzienie
- cukier
- 500 gr śliwek
Do polania
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
Instrukcje
Ciasto
- Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Z podanych składników wyrabiamiy ciasto.
- Odrywamy kuleczki ciasta, rozpłaszczamy w dłoni.
- Na każdym placuszku kładziemy wydrylowaną śliwkę, do wnętrza której wsypujemy ok 1/2 łyżeczki cukru.
- Placuszki sklejamy i formujemy kule.
- Knedle wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy w zależności od rozmiaru 3-5 min od wypłynięcia.
Do polania
- Masło rozpuszczamy w rondelku.
- Dodajemy bułkę tartą
- Trzymamy na ogniu do zrumienienia
- Knedle podajemy polane bułką z masłem i posypane cukrem.
© 2024 MieszamWGarnku