Ciasta z owocami

Najlepsza Szarlotka klasyczna

22 sierpnia 2015

szarlotka2

Pamiętam czytankę w drugiej klasie o babci piekącej dla wnuczków szarlotkę. Tak mi się zaczęło od tamtej pory kojarzyć to ciasto, jako babcine, takie domowe, podkreślające przytulną atmosferę domu.  Bo czy dużo rzeczy jest piękniejszych od zapachu pieczonego, domowego ciasta z jabłkami?

Po przeprowadzce do Krakowa, w wynajmowanym mieszkaniu, długo w piątki po południu piekłam szarlotki po to, aby poczuć to domowe ciepło, bo przecież byłam w obcym mieście z dala od rodziny i znajomych.

Mój mąż już na dole klatki wyczuwał ten niepowtarzalny aromat i wbiegał do domu krzycząc „JABŁECZNIK!”.

szarlotka3

Nie wiem dlaczego, ale mój mąż szarlotkę nazywa jabłecznikiem. Jabłecznik – ta nazwa dla mnie nie kryje nic w sobie, nie ma tego smaku i zapachu jaki idzie za słowem szarlotka 😉 Dlatego u mnie w domu ja jadam szarlotkę, a mąż jabłecznik.

Jak tylko na rynku pojawiają się pierwsze antonówki, u nas wita pierwsza szarlotka.

Szarlotka z tego przepisu należy do tych idealnych. Kruche ciasto, w środku duża warstwa nie za słodkich jabłek, do tego warstwa piankowa. Żadne kupne ciasto tak nie smakuje…

szarlotka

I ten zapach zarówno przy prażeniu jabłek jak i podczas samego pieczenia ciasta.

Zapraszam na szarlotkę, którą na pewno polubicie!

 

Only registered users can comment.

  1. Witam wygląda bardzo apetycznie. Chcę ją upiec na święta. Proszę o info czy to jest przepis na dużą blachę do ciasta ?

    1. Świetnie, bardzo się cieszę, że wyszła. Dla takich komentarzy warto prowadzić blog 😉 Wesołych Świąt i smacznej szarlotki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *