Ciasta z owocami

Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie

8 listopada 2018
Jump to recipe

To, że w tym roku mamy masę jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego.

Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia na dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe.

Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej.

Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek pociętych w różnej grubości kawałki, dzięki czemu w masie mam kawałki jabłek, które nie rozpadły się podczas duszenia. Wy, robicie jak chcecie, możecie pokroić jabłka czy też zetrzeć je na tarce. Swoją drogą miałam tak słodkie jabłka, że do masy nie dodawałam już cukru. Jeśli użyjecie kwaskowych jabłek, to dodajcie cukru do smaku.

Only registered users can comment.

  1. Podobne ciastko podała sala weselna w trakcie zabawy po moim ślubie… Jak mam przepis, to spróbuję przypomnieć sobie ten smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *