Ciasta z owocami

Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie

8 listopada 2018

To, że w tym roku mamy masę jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis na pyszny jabłecznik z dużą ilością jabłek, zamkniętych pomiędzy płatami ciasta miodowego.

Tak dla odmiany, od klasycznych szarlotek na kruchym cieście, tym razem padło na miodowe. Ciasto, tak jak to mają do siebie ciasta midowe, zyskuje na smaku z dnia na dzień. Masa jabłkowa każdego dnia lepiej przenika ciasto miodowe.

Przepis odnaleziony w zeszłorocznej Kobiecie i Życiu. W oryginale z lukrem, ale nie bardzo mi on tu pasował. Za to do masy z jabłek, warto dodać sporo skórki pomarańczowej, dla nadania ciastu ciekawej nutki smakowej.

Ja tradycyjnie do masy jabłkowej użyłam jabłek pociętych w różnej grubości kawałki, dzięki czemu w masie mam kawałki jabłek, które nie rozpadły się podczas duszenia. Wy, robicie jak chcecie, możecie pokroić jabłka czy też zetrzeć je na tarce. Swoją drogą miałam tak słodkie jabłka, że do masy nie dodawałam już cukru. Jeśli użyjecie kwaskowych jabłek, to dodajcie cukru do smaku.

Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie

Jabłecznik, szarlotka na miodowym spodzie

Składniki

    Ciasto
  • kostka masła
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyzki mleka
  • 1 łyżeczka sody
    Masa jabłkowa
  • 2.5 kg jabłek
  • 2 cytrynowe galaretki (dałam agrestową)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier opcjonalnie
  • skórka pomarańczowa opcjonalnie
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Do rondelka wlewamy miód, mleko i dodajemy sodę.
  • Zagotowujemy i chwilkę gotujemy, aż masa zacznie się pienić.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder , jajka i posiekane masło.
  • Zagniatamy gładkie ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i każdą z części przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.
    Masa jabłkowa
  • Jabłka obieramy, kroimy/ścieramy do garnka.
  • Dusimy z niewielką ilością wody.
  • Jeśli trzeba, dodajemy cukier.
  • Jeśli chcemy, na tym etapie dodajemy skórkę pomarańczową.
  • Dodajemy cynamon i pod koniec duszenia dosypujemy galaretki.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Chwilę podgrzewamy i odstawiamy z palnika.
  • Do blaszki wkładamy blat ciasta.
  • Na ciasto wykadamy masę jabłkową.
  • Przykrywamy drugim blatem ciasta.
  • Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/jablecznik-szarlotka-na-miodowym-spodzie/

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Podobne ciastko podała sala weselna w trakcie zabawy po moim ślubie… Jak mam przepis, to spróbuję przypomnieć sobie ten smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *