Boże Narodzenie | Ciasta z kremem

Pani Walewska (Pychotka)

14 sierpnia 2015

Pychotka

Nie będę ukrywać, ale uwielbiam ciasta z kremem. Pani Walewska, znana również pod nazwą Pychotka musiała mi zasmakować ;). Kruche ciasto z kremem i bezą, którego smak a raczej słodycz złamana jest dżemem z czarnej porzeczki.

Jeśli użyjecie domowego dżemu, to lekko kwaskowy smak będzie jeszcze wyraźniejszy.

Jeśli nie piekliście, to gorąco polecam.

Ciasto składa się z dwóch blatów – ciasto kruche posmarowane dżemem, na to beza i góra to płatki migdałowe. Pomiędzy nimi krem. U mnie w tej wersji nieco mniej płatków migdałowych, bo ich nie miałam, a ochota na ciacho była tak duża, że zwyciężyła z wyjściem do sklepu 😉

Pani Walewska (Pychotka)

Pani Walewska (Pychotka)

Składniki

    Ciasto
  • 500 g mąki pszennej (ja użyłam akurat krupczatki, ale sprawdzi się każda)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    Beza
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • aromat waniliowy
    Dodatkowo
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 gr płatków migdałowych

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • Ze składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na pół.
    Beza
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier puder. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy.
  • W dużej blaszce wkładamy papier do pieczenia i rozwałkowaną połowę ciasta.
  • Ciasto smarujemy dżemem i wykładamy pianę.
  • Górę posypujemy połową płatków migdałowych.
  • Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 30 min.
    Krem
  • 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem.
  • Drugą szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami.
  • Na wrzące mleko wlewamy mieszankę mleczno-żółtkowo-mączną.
  • Mieszamy, aby nie powstały grudki.
  • Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • W misce ucieramy mikserem masło na puch.
  • Dodajemy po łyżce masy budyniowej.
  • Pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego.
  • Oba blaty przekładamy kremem.

Notatki

Jeśli piana zacznie brązowieć, a spód nie będzie dopieczony, przykrywamy całość sreberkiem. Jeśli obu blatów nie pieczemy na raz, drugi przygotowujemy od razu przed pieczeniem

http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/pani-walewska-pychotka/

Pani Walewska

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *