Dania bezmięsne | Fit

Kotlety brokułowe z fetą

15 sierpnia 2015

kotlety brokułowe

Poszukujecie pomysłu na jakieś lekkie danie? Te kotleciki będą idealne. Mogą być serwowane zarówno z kaszą jak i ziemniakami.

Nawet moi mięsożerni znajomi byli pod wrażeniem połączenia smaku brokuła i fety i  wyczuwalnej serowej nutki.

Kotleciki smakowały nawet mężowi, co jest dla nich najlepszą rekomendacją, bo mąż nie lubi takich zielonych eksperymentów.

Kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 op. sera feta
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 100 gr ostrego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Brokuła gotujemy do miękkości. Ma być lekko twardawy a nie rozgotowany.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub garnku i blendujemy na jednolitą, gęstą masę.
  • Formujemy w dłoniach kotleciki.
  • W wersji fit kładziemy je na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
  • W wersji klasycznej obtaczamy w bułce i smażymy do zrumienienia.
https://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kotlety-brokulowe/

kotlety z brokuła i fety

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *