Poszukujecie pomysłu na jakieś lekkie danie? Te kotleciki będą idealne. Mogą być serwowane zarówno z kaszą jak i ziemniakami.
Nawet moi mięsożerni znajomi byli pod wrażeniem połączenia smaku brokuła i fety i wyczuwalnej serowej nutki.
Kotleciki smakowały nawet mężowi, co jest dla nich najlepszą rekomendacją, bo mąż nie lubi takich zielonych eksperymentów.
Składniki
- 1 brokuł
- 1/2 op. sera feta
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 100 gr ostrego sera żółtego
- sól, pieprz
Instrukcje
- Brokuła gotujemy do miękkości. Ma być lekko twardawy a nie rozgotowany.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub garnku i blendujemy na jednolitą, gęstą masę.
- Formujemy w dłoniach kotleciki.
- W wersji fit kładziemy je na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
- W wersji klasycznej obtaczamy w bułce i smażymy do zrumienienia.
© 2025 MieszamWGarnku
Mmm, narobiłaś mi smaka 😀