Nie będę ukrywać, ale uwielbiam ciasta z kremem. Pani Walewska, znana również pod nazwą Pychotka musiała mi zasmakować ;). Kruche ciasto z kremem i bezą, którego smak a raczej słodycz złamana jest dżemem z czarnej porzeczki.
Jeśli użyjecie domowego dżemu, to lekko kwaskowy smak będzie jeszcze wyraźniejszy.
Jeśli nie piekliście, to gorąco polecam.
Ciasto składa się z dwóch blatów – ciasto kruche posmarowane dżemem, na to beza i góra to płatki migdałowe. Pomiędzy nimi krem. U mnie w tej wersji nieco mniej płatków migdałowych, bo ich nie miałam, a ochota na ciacho była tak duża, że zwyciężyła z wyjściem do sklepu 😉
Uwagi
Jeśli piana zacznie brązowieć, a spód nie będzie dopieczony, przykrywamy całość sreberkiem.
Jeśli obu blatów nie pieczemy na raz, drugi przygotowujemy od razu przed pieczeniem
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej (ja użyłam akurat krupczatki, ale sprawdzi się każda)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 200 g masła, zimnego
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Beza
- 6 białek
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200 g masła
- aromat waniliowy
Dodatkowo
- 400 g dżemu z czarnej porzeczki
- 100 gr płatków migdałowych
Instrukcje
Ciasto
- Ze składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na pół.
Beza
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier puder. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy.
- W dużej blaszce wkładamy papier do pieczenia i rozwałkowaną połowę ciasta.
- Ciasto smarujemy dżemem i wykładamy pianę.
- Górę posypujemy połową płatków migdałowych.
- Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 30 min.
Krem
- 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem.
- Drugą szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami.
- Na wrzące mleko wlewamy mieszankę mleczno-żółtkowo-mączną.
- Mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wystygnięcia.
- W misce ucieramy mikserem masło na puch.
- Dodajemy po łyżce masy budyniowej.
- Pod koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego.
- Oba blaty przekładamy kremem.