Kiedyś nie byłam miłośniczką nalewek, dopóki nie zamieszkałam w Krk i nie trafiłam do Szambelana. Tak, zdecydowanie ta nalewka posmakowała nam najbardziej. Przyszedł czas na robienie swojej. Z tego przepisu korzystam od 5 lat i nalewka zawsze wychodzi idealna.

Składniki
- 2 kg czarnej porzeczki
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- woda (opcjonalnie)
Instrukcje
- Porzeczki myjemy, szypułkujemy.
- Przesypujemy warstwami do słoja przesypując cukrem.
- Odstawiamy na parapet na ok. 4 tygodnie.
- Co kilka dni potrząsamy słojem w celu wymieszania.
- Po 4 tygodniach sok zlewamy a owoce zalewamy wódką.
- Po kolejnych 4 tygodniach, zlewamy nastaw.
- Mieszamy sok, nastaw i spirytus.
- Jeśli smak nam nie odpowiada, możemy dodać zagotowanej z cukrem wody.
© 2025 MieszamWGarnku