Ciasta ucierane | Ciasta z kremem | Ciasta z owocami | Fit | Low-Carb (LCHF)

Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem

28 czerwca 2018

Naszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta  cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto nie byle jakie. Kiedyś piekłam już ciasto z cukinią, ale w smaku było  baaardzo przeciętne. A ja nie lubię przeciętnych dań 😉 Dlatego nadal poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto cukiniowe. I wiecie co, chyba trafiłam 😉

Ciasto jest wykonane z mąki migdałowej, a cukier zastąpiono erytrolem. Moja mama, która niezbyt chętnie sięga po takie wynalazki, zjadła ciasto ze smakiem i stwierdziła, że nie ma do czego się przyczepić. A jadła ciasto bez kremu i owoców. Goły placek. Daję wam gwarancję, że nikt nie zorientuje się, że ciasto jest dietetyczne, że coś z nim nie tak.

Przepis zaczerpnięty z bloga z dietą ketogeniczną 😉 Ale nie przejmujcie się tym. Krem jest moim wymysłem. Możecie w nim bitą śmietanę zastąpić serkiem śmietankowym, jeśli zależy wam, aby ciasto było bardzo fit 😉

Dzięki cukinii, ciasto jest wilgotne. Ja ścieram cukinię na grubej tarce jarzynowej, bez obierania. Cukinia jest baaardzo delikatnie widoczna w miąższu ciasta. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię na jakieś 15 min i delikatnie ją odcisnęłam w ręku. Delikatnie, nie tak jak do placków 😉 Ona nadal ma być wilgotna, ale ma z niej nie kapać.

Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo, bo też świetnie smakuje. W oryginalnym przepisie, ciasto jest z polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego.

No i smak…ciasto nie jest słodkie, ale bardzo sycące i doskonale zaspokaja apetyt na słodkie. Wychodzi dość wysokie i  możecie równie dobrze je przełożyć.

Oryginalny przepis pochodzi stąd.

Przepis na blaszkę: 24×24 cm

Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem

Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem

Składniki

  • 275 g mąki migdałowej
  • 200 g erytrolu (dałam 175 g)
  • 43 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 113 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 240 g startej cukinii ( dałam 2 średnie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Krem
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki
  • erytrol do smaku
  • 250 g serka śmietankowego (dałam sernikowo-kanapkowy Wieluń)
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • owoce do ozdobienia

Sposób przygotowania

    Krem
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem.
  • Dodajemy aromat i serek.
  • Mieszamy.
    Ciasto
  • Jajka, startą i lekko odciśniętą cukinię i masło mieszamy w jednej misce.
  • W drugiej misce mieszamy suche składniki.
  • Mieszamy zawartość obu misek.
  • Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • Ostudzone ciasto nakłuwamy końcem łyżki i dokładnie smarujemy kremem.
  • Ozdabiamy owocami.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/ciasto-z-cukinii-ciasto-cukiniowe-mocno-czekoladowe-z-kremem/

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *