Naszło mnie na cukinię i to pod różnymi postaciami. Była już tarta cukinią, upiekłam mężowi ciastka z cukinią i daktylami. Przyszła pora na ciasto. Ale ciasto nie byle jakie. Kiedyś piekłam już ciasto z cukinią, ale w smaku było baaardzo przeciętne. A ja nie lubię przeciętnych dań 😉 Dlatego nadal poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto cukiniowe. I wiecie co, chyba trafiłam 😉
Ciasto jest wykonane z mąki migdałowej, a cukier zastąpiono erytrolem. Moja mama, która niezbyt chętnie sięga po takie wynalazki, zjadła ciasto ze smakiem i stwierdziła, że nie ma do czego się przyczepić. A jadła ciasto bez kremu i owoców. Goły placek. Daję wam gwarancję, że nikt nie zorientuje się, że ciasto jest dietetyczne, że coś z nim nie tak.
Przepis zaczerpnięty z bloga z dietą ketogeniczną 😉 Ale nie przejmujcie się tym. Krem jest moim wymysłem. Możecie w nim bitą śmietanę zastąpić serkiem śmietankowym, jeśli zależy wam, aby ciasto było bardzo fit 😉
Dzięki cukinii, ciasto jest wilgotne. Ja ścieram cukinię na grubej tarce jarzynowej, bez obierania. Cukinia jest baaardzo delikatnie widoczna w miąższu ciasta. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię na jakieś 15 min i delikatnie ją odcisnęłam w ręku. Delikatnie, nie tak jak do placków 😉 Ona nadal ma być wilgotna, ale ma z niej nie kapać.
Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo, bo też świetnie smakuje. W oryginalnym przepisie, ciasto jest z polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego.
No i smak…ciasto nie jest słodkie, ale bardzo sycące i doskonale zaspokaja apetyt na słodkie. Wychodzi dość wysokie i możecie równie dobrze je przełożyć.
Oryginalny przepis pochodzi stąd.
Przepis na blaszkę: 24×24 cm
Ciasto z cukinii, ciasto cukiniowe mocno czekoladowe, z kremem
Składniki
- 275 g mąki migdałowej
- 200 g erytrolu (dałam 175 g)
- 43 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 jajek
- 113 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 240 g startej cukinii ( dałam 2 średnie)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Krem
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki
- erytrol do smaku
- 250 g serka śmietankowego (dałam sernikowo-kanapkowy Wieluń)
- kilka kropel ulubionego aromatu
- owoce do ozdobienia
Instrukcje
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno z erytrolem.
- Dodajemy aromat i serek.
- Mieszamy.
Ciasto
- Jajka, startą i lekko odciśniętą cukinię i masło mieszamy w jednej misce.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki.
- Mieszamy zawartość obu misek.
- Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach, do suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto nakłuwamy końcem łyżki i dokładnie smarujemy kremem.
- Ozdabiamy owocami.