Ciasta ucierane

Ucierane ciasto do kawy

2 listopada 2015

ciacho do kawyZdarzają Wam się dni, kiedy macie ochotę na coś słodkiego? A może właśnie szukuje się kawa z przyjaciółkami? To ciasto kojarzy mi się właśnie tak – jesiennie. Nie jest za suche, można do niego dodać ulubione bakalie (mąż nie cierpi rodzynek, więc delikatnie kilka sztuk przemyconych na dnie ciasta;). Na pogaduchy przy kawie idealne;)

ciasto ucierane do kawyŁadnie wyrasta i obłędnie pachnie.

Jeśli szukaliście kiedyś przepisu na stronach anglojęzycznych, to na pewno spotkaliście się z nazwą coffee cake. I takie właśnie dla mnie jest to ciasto – ciacho do kawy 😉

A przepis dostałam na nie u koleżanki, na kawie 🙂

Ucierane ciasto do kawy

Ucierane ciasto do kawy

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel ulubionego aromatu do ciast

Sposób przygotowania

  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy kolejno po żółtku i dalej ucieramy.
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Dolewamy aromat do ciast.
  • Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli.
  • Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy całość łyżką lub szpatułką.
  • Pieczemy w keksówce ok 40 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ucierane-ciasto-do-kawy/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *