To nasz absolutny 'must have’ na święta. Ciasto jest po prostu doskonałe. Kruche ale delikatne. Idealnie współgra z farszem grzybowym. Smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. U nas dość często robione i jedzone z barszczem czerwonym. Można je jeść i jeść…
Można je zrobić już wcześniej na święta i zamrozić. Przechowują się idealnie.
W planach wersja ze szpinakiem i fetą i nadzieniem ruskim. Pewnie doskonałe będą z każdym nadzieniem. Są idealne jako przegryzka czy pełne danie no i smakują dzieciom i dorosłym.

Składniki
Rozczyn
- 3 dkg drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto
- 30 dkg mąki
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- Jajko do smarowania
Instrukcje
- Składniki rozczynu wrzucamy do miseczki i pozostawiamy aż rozczyn zacznie pracować.
- Wysypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy posiekane masło i rozczyn.
- Zagniatamy ciasto.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka kubkiem lub szklanką.
- Na każde kółko kładziemy farsz i zlepiamy pieroga.
- Smarujemy wierzch pierogów rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min do zrumienienia.
© 2023 MieszamWGarnku