Ciasta ucierane

Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy

5 czerwca 2017

Nie wiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee… Nie pasuje 😉 U mnie na blogu zatem przepis będzie pod nazwą ciasto.

Pamiętacie zeszłoroczny hit, czyli ciasteczka z cukinią? Ciastka do tej pory wspominają w pracy mojego męża.  To ciasto też będzie hitem 😉 Jest ciężkie, wypchane bakaliami i aromatem korzennym. W smaku nieco piernikowe. Cukinia jest niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta.

Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo i smacznie 😉 I jest!

Ciasto świetnie smakuje do kawy, mleka czy z czym lubicie pałaszować słodkości. Jeśli szukacie zdrowej alternatywy na ciasto, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przyznam, że cukinii zbytnio nie lubiliśmy do zeszłego roku, ale jest warzywem idealnym. Można z niej zrobić makaron, można dodać ją do ciast, ciasteczek, faszerować, robić z niej placki… naprawdę z niepozornego warzywa, można wyczarowywać cuda. Koniecznie włączcie ją do swojego menu w dowolnej formie;)

Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy

Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy

Składniki

  • 2 większe lub 3 mniejsze cukinie
  • 390 g mąki pszennej (dałam 300 g 650 i 90g pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru, zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2/3 szkl. cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 170g oleju kokosowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania

  • Cukinie myjemy, ścieramy na tarce i kładziemy na sitko, aby trochę odciekła.
  • Suche składniki (mąka, przyprawy, cukier, soda i proszek) mieszamy razem.
  • Mokre składniki (jajka, rozpuszczony olej kokosowy) mieszamy razem w osobnym naczyniu.
  • Cukinię odciskamy na sicie i dodajemy do jajek.
  • Mieszamy mokre i suche składniki.
  • Dodajemy bakalie.
  • Pieczemy w większej keksówce w 180 stopniach ok 45 min - do suchego patyczka
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/ciasto-z-cukinia/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *