Nalewki

Nalewka z rabarbaru – rabarbarówka

7 czerwca 2017
Jump to recipe

Polecam Wam gorąco nalewkę z rabarbaru, znaną również jako rabarbarówka. Chciałabym napisać z owoców rabarbaru, ale to przecież warzywo 😉 Nalewka jest lekko kwaskowa, ale słodka. Idealna na letnie wieczory czy pogaduchy. Smakuje naprawdę oryginalnie. Nie jest ona tak popularna jak nalewka z malin czy porzeczek, ale chyba czas to zmienić.

Czyli kolejny wpis z cyklu „Sezon rabarbarowy w pełni” 😉

Owoce możecie zalać jedynie spirytusem ale poeksperymentujcie z dodatkami, jak laska wanilii czy kora cynamonu. Początkowo nie byłam przekonana do niej, ale sami musicie zrobić i spróbujcie. Ten smak! Ten kolor! 😉 Róbcie jak najszybciej, żeby zdążyć nastawić jeszcze w tym sezonie drugą porcję, o ile tylko ta nalewka spotka się z Waszym uznaniem.

Nalewka jak to nalewka. Im dłużej postoi tym smak ma lepszy a i kolor się jej zmieni.

Korzystajmy z sezonu na rabarbar, bo kolejny dopiero za rok, a rabarbar wdzięcznym warzywem jest!

Macie pomysł jak wykorzystać pozostałości rabarbaru po takiej nalewce?

Only registered users can comment.

  1. Nalewki robię i ja, bardzo różne, ciekawe smaki wychodzą:)
    Rabarbarowa 2 lata temu na weselu Córki zrobiła furorę:)
    Miałam (dostałam od koleżanki) bardzo różowy i aromatyczny- smaczny rabarbar.
    Najpierw ugotowałam kompot, był pyszny. A później z nowej porcji zrobiłam- nalewkę.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *