Ciasta ucierane

Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy

5 czerwca 2017
Jump to recipe

Nie wiem czemu, ale za granicą tego typu ciasta nazywają „bread” czyli chleb. Chleb cukiniowy…że niby kanapkę na tym zrobić? Nieeee… Nie pasuje 😉 U mnie na blogu zatem przepis będzie pod nazwą ciasto.

Pamiętacie zeszłoroczny hit, czyli ciasteczka z cukinią? Ciastka do tej pory wspominają w pracy mojego męża.  To ciasto też będzie hitem 😉 Jest ciężkie, wypchane bakaliami i aromatem korzennym. W smaku nieco piernikowe. Cukinia jest niewyczuwalna. Jeśli zetrzecie ją na drobnej tarce, nie ma opcji, żeby ktoś wpadł na to, jaki jest główny składnik tego ciasta.

Słodycz ciastu nadaje żurawina i niewielka ilość cukru kokosowego. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale napotkana żurawina, doskonale nadaje słodkiego smaku danemu kęsowi. Jako tłuszcz, stosujemy olej kokosowy. Ma być zdrowo i smacznie 😉 I jest!

Ciasto świetnie smakuje do kawy, mleka czy z czym lubicie pałaszować słodkości. Jeśli szukacie zdrowej alternatywy na ciasto, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przyznam, że cukinii zbytnio nie lubiliśmy do zeszłego roku, ale jest warzywem idealnym. Można z niej zrobić makaron, można dodać ją do ciast, ciasteczek, faszerować, robić z niej placki… naprawdę z niepozornego warzywa, można wyczarowywać cuda. Koniecznie włączcie ją do swojego menu w dowolnej formie;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *