Boże Narodzenie | Ciasta ucierane | Ciasta z owocami

Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem

24 listopada 2017

Często w listopadzie piekę pierniki. Trochę z powodu oczekiwania na Święta, trochę z powodu wspaniałego zapachu w domu, a trochę dlatego, że mam po prostu ochotę na coś słodkiego. Ten przepis na piernik, łączy w sobie to co jesień ma dobrego – jabłka i orzechy, ze smakiem piernika.

Dzisiaj piernik z dodatkiem jabłek. Miękki i wilgotny. W środku dżem i mielone orzechy oraz żurawina, która nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis na niego wkrótce będzie dostępny na blogu.

Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków lub z polewą czekoladową albo cukrem pudrem.

Ja do środka dałam domowy dżem z czarnej porzeczki, ale sprawdzi się dowolny smak.  Polecam również eksperymenty z różnymi rodzajami mąk, solo i w duecie ;). Piernik lubi mąke żytnią i ogólnie cięższe mąki.

Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem

Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. miodu wielokwiatowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej (dałam 720)
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. mielonych orzechów (dałam włoskie)
  • 4 duże łyżki kwaskowatego dżemu
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania

  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy miód.
  • Suche składniki mieszamy w osobnej misce, dodajemy do masy jajecznej.
  • Miksując, wlewamy cienkim strumieniem olej.
  • Dodajemy orzechy, żurawinę i dżem. Mieszamy.
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
  • Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.
  • Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem lub samo 😉
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/aromatyczny-piernik-jablkami-dzemem/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *