Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci

Naszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką.

Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie 😉

Przepis pochodzi z pradawnej książki „Wszystko z mąki”, wydanej w 1991 roku. Jest to przekład książki rosyjsko języcznej. Uwielbiam książki z tego okresu. Jest w nich i siermiężny papier i milion przepisów na wszystkie okazje 😉 Nie kosztowały też bajońskich kwot. Jedyny minus, to brak zdjęć. Wiadomo, jemy oczami, więc w książce kulinarnej zdjęcia być powinny. No ale nie wymagajmy wszystkiego. Książka kupiona w antykwariacie za całe 2 zł. Zawiera przepisy na naprawdę dziwne dania, z różnych kuchni wschodnich. Może uda mi się z połowę z nich spróbować. A przepisy w książkach z tamtych lat są takie jak być powinny i praktycznie zawsze wychodzą – nie wiem, czy tak jak w zamierzeniu autora było, ale wychodzą 😉

Podaję połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości 😉

U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się  na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt, że ciasto rośnie również w piekarniku, jakoś umknął mi tym razem:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciacho wyszło genialne.

Możecie dodać swoje ulubione bakalie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Skórki jeszcze nie miałam a rodzynek jak wielokrotnie pisałam, mąż nie trawi 😉

Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci

Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci

Składniki

  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 0,75 szkl. cukru
  • szczypta soli
    Kruszonka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek masła (ok 80g)

Sposób przygotowania

  • Z ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn.
  • Odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
  • Masło rozpuścić odstawić do ostygnięcia.
  • Mąkę przesiać, dodać aromat waniliowy, jajka, rozczyn, sól, cukier i wyrabiać ok 8 min.
  • Po tym czasie dolać masło i nadal wyrabiać.
  • Odstawić ciasto do podwojenia objętości.
  • Blaszkę nasmarować tłuszczem, przełożyć ciasto.
  • Odstawić na 20 min do napuszenia.
  • W tym czasie zrobić kruszonkę i posypać nią placek.
  • Piec w 200 stopniach ok 40 min.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/placek-drozdzowy-u-babci/

 

Zapisz

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

  1. Ciasto drożdżowe zawsze było dla mnie wyzwaniem. Wciąż pamiętam jak idealnie smakowało drożdżowe przyrządzane w prodiżu. Wskutek paru nieudanych prób zaprzestałam na lata robienia tego ciasta i dziś na chrzciny synka stwierdziłam że zrobię coś wyjątkowego. Trafiłam na ten przepis i ryzykując porażką zrobiłam podwójną porcję i nie przesadzając, ciasto wyszło idealne. Cudownie wyrośniete, wilgotne, przepyszne w smaku, jak za dawnych czasów. Dlatego musiałam się tutaj podzielić moimi wrażeniami i przepis gorąco polecić wszystkim którzy szukają przepisu na idealne drożdżowe.

    • Dzięki za miły komentarz. Dla takich komentarzy wiem, że warto prowadzić blog.I bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i przede wszystkim smakowało 😉 Trzymam kciuki, za kolejne próby z innymi przepisami.

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany