Zupy

Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem

4 listopada 2016

Dzisiaj prezentuję pyszną i treściwą zupkę – chowder. Gęsta, z dużą ilością warzyw. Po prostu pyszna i doskonale rozgrzewająca, akurat na jesień lub zimę.

Ponieważ pierwszy raz gotowałam chowder, musiałam doczytać o tym co jem 😉 Jak się okazało, to zupa gotowana kiedyś głównie na statkach z tego, co morze dostarczyło danego dnia, a więc były to głównie ryby czy owoce morza. Jest narodowym daniem w USA i przybyła tam wraz z rybakami, z Nowej Funlandii. Co charakteryzuje chowder? Duża ilość dodanej do zupy śmietany lub mleka.

Przepisów na to danie jak to bywa jest bardzo dużo. Nasza zupa nie ma nic wspólnego z morzem, no może poza wodą 😉

chowder z topinamburem

Oryginalny przepis pochodzi stąd. Ja wzbogaciłam go o topinambur, który akurat zalegał mi w kuchni. Taki mały, swojski akcencik 😉 Ogólnie, to bardzo polecam bloga Marii, jest tam masa inspirujących przepisów.

W zupie znajduje się ser żółty- cheddar, ale możecie dodać ulubiony ser żółty. Zupa świetna z grzankami jak i sama.

DIRECTIONS:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *