Babka drożdżowa

babka drozdzowa

Babka drożdżowa nieodmiennie kojarzy mi się z Wielkanocą. U nas w domu rzadko występowała babka z lukrem, częściej z cukrem pudrem, który lubiłam podjadać palcem. Pamiętam jak w czasie świąt u cioci postanowiłam zasadzić się tak na jedną babkę, a raczej jej cukrową posypkę. I tutaj spotkała mnie niemiła niespodzianka. Posypka okazała się być mąką. Ciocia jak się okazało, posypywała gotowe wypieki mąką. Nie muszę mówić, jak wielkie było moje rozczarowanie, kiedy obśliniony paluch wylądował w dziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki.

Koniec prywaty, wracamy do babki.

Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka 😉 Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu.

Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował ją z mlekiem, podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem.

babka drożdżowa 2

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Składniki

  • 300 g + 100 g (opcjonalnie) mąki
  • 50 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 gr + 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • aromat waniliowy
  • bakalie

Sposób przygotowania

  • Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn.
  • Odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puch.
  • Do 300 gr przesianej mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka, wanilię oraz skórkę z cytryny.
  • Dodajemy opcjonalnie bakalie.
  • Wyrabiamy ciasto ok 10-15 min.
  • Jeśli ciasto jest rzadkie i bardzo się lepi podsypujemy mąką, starając się nie przekroczyć 100 gr.
  • Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi objętość przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki.
  • Odstawiamy jeszcze na 15-20 min do napuszenia.
  • PIeczemy ok 30 min w 180 stopniach.
http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/babka-drozdzowa/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany