Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem

Kotlety z kaszy jaglanej… brzmi egzotycznie? Prawdę mówiąc, to do tych kotletów podchodziłam trochę jak do jeża. Niby ładnie wyglądają, niby zdrowe, ale pewnie ciężkie do zrobienia, będą się rozwalać w czasie lepienia i smażenia. Do wypróbowania tyle przepisów, że może szkoda sobie nimi zawracać głowy.

Teraz żałuję, że tak późno po nie sięgnęłam. Są mięciutkie, czuć w nich jajka na twardo. Jeśli więc nie trawicie jajek, to można zmniejszyć ich ilość, żeby nie były tak wyczuwalne w smaku. Jeśli kochacie kotlety jajeczne i w ogóle wszystko jajeczne, to na pewno kotlety w tym wydaniu pokochacie.

Jedząc kotlety, już wpadłam na ich wersję na słodko, z suszoną żurawiną, ubitymi białkami i sosem jogurtowym. Chyba pokuszę się na ich dość szybkie wykonanie 😉

U mnie kotlety z kaszy jedliśmy z sosem pieczarkowym i surówką na bazie marchewki.

Inspiracja na kotlety stąd, tylko u mnie zdecydowanie inne proporcje na korzyść kaszy.

Kaszę jaglaną możemy podprażyć przed gotowaniem lub też kilkukrotnie przelać ciepłą wodą, dzięki czemu pozbawimy ją goryczki. Albo gotujemy tak, jak lubimy 😉

Z podanej ilości wyszło ok. 10 kotletów.

Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem

Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem

Składniki

  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki zielonego (koperek, natka)
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem masła.
  • Jajka obieramy i ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem.
  • W misce mieszamy jajka na twardo, kaszę, sól, pieprz, ser żółty, koperek/natkę i surowe jajko.
  • Formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej.
  • Smażymy na złoty kolor.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kotlety-jaglane-z-jajkiem/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany