Zupy

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków i soczewicy

9 stycznia 2017

Jeśli za oknem tak zimno, to co najlepiej potrafi rozgrzać? Aromatyczna zupa! Zupa krem z buraków i soczewicy nie dość, że dobrze smakuje, to też nie jest skomplikowana do wykonania. U mnie w wersji z czosnkiem, żeby jeszcze bardziej rozgrzewała. Dodałam też podprażone pestki słonecznika i pokruszoną fetę. Całość jest naprawdę sycąca.

A zupa idealna do zabrania w pojemniczek i spałaszowania w pracy.

Powiem szczerze, że nie wpadłabym na połączenie buraka z soczewicą, ale to właśnie taki miks widziałam w jednym ze sklepów. Czemu więc nie spróbować samemu wyczarować zdrowej zupy, nawet z takiego połączenia? 🙂  Okazja nadarzyła się wraz z nastaniem mrozów. Nie powiem, żeby było u nas w mieszkaniu baaardzo gorąco, więc rozgrzewanie herbatkami i innymi ciepłymi dodatkami jest jak najbardziej wskazane.

A poza tym burak, soczewica, czosnek to przecież samo zdrowie 😉

Żeby nie było nudno, to buraki nie są gotowane, ale podpieczone, bo w tej wersji smakują mi najbardziej.

Zupy nie musicie blendować, wszystko zależy od tego, jaką konsystencję lubicie. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej sycącą, dodajcie do niej 1-2 ziemniaki i gotujcie wraz z soczewicą. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru.

My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *