Jeśli lubicie pizze jak my, spróbujcie koniecznie pizzy w innym wydaniu. Pizza w postaci bułeczek, idealnych na złapanie w palce i radosną konsumpcję. Taka forma pizzy idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach.
My uwielbiamy kąski z sosem i np rukolą. Sos może być dowolny, ale same kąski i tak smakują doskonale i robią wrażenie.
Do środka kąsków – bułeczek możecie dodać to co lubicie. U mnie jest domowy keczup, salami i różne warianty sera – to co akurat miałam pod ręką w lodówce. Możecie dodać do środka mozzarellę, przez co kąski będą się bardziej ciągnąć, można dodać oliwki i cebulę.
Oliwki podobnie jak suszone pomidory, możecie dodać do ciasta, wzbogacając jego smak. Ja lubię również do ciasta dodać odrobinę ziół prowansalskich lub oregano.

Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 2/3 szkl. mleka
- 3 łyżki oleju
- 3 dkg drożdży
- zioła prowansalskie
- suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie)
Wnętrze
- 200 g sera żółtego
- 100 g salami
- sos pomidorowy
Wierzch
- 2 łyżki parmezanu
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
Instrukcje
Ciasto
- Z mleka i drożdży zrobić rozczyn.
- Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
- Do mąki, dodajemy zioła prowansalskie, sól, drożdże i olej.
- Zagnieć ciasto.
- Dodaj pomidory i oliwki o ile się decydujesz na ich dodatek.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5h.
- Ciast rozwałkuj
- Wykrawaj kubkiem krążki.
- Każdy krążek posmaruj sosem, połóż salami posyp serem.
- Sklej i w dłoniach utocz kuleczkę.
- Układaj kąski na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w niewielkiej odległości od siebie.
- Odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Piecz w 180 stopniach.
- W rondelku rozpuść masło, przeciśnij do niego czosnek.
- Jak kąski zaczną się rumienić, posmaruj je rozpuszczonym masłem z czosnkiem i posyp parmezanem.
- Piecz jeszcze 10 min.
- Podawaj z sosem.
niebanalne i świetne danie!
Wygląda smacznie, i chyba spróbuję zrobić! 😉
Są pyszne i proste do zrobienia, polecam naprawdę 😉