Dania bezmięsne | Dania z kaszą | Fit

Kotlety z kaszy jaglanej z jajkiem

6 stycznia 2017

Kotlety z kaszy jaglanej… brzmi egzotycznie? Prawdę mówiąc, to do tych kotletów podchodziłam trochę jak do jeża. Niby ładnie wyglądają, niby zdrowe, ale pewnie ciężkie do zrobienia, będą się rozwalać w czasie lepienia i smażenia. Do wypróbowania tyle przepisów, że może szkoda sobie nimi zawracać głowy.

Teraz żałuję, że tak późno po nie sięgnęłam. Są mięciutkie, czuć w nich jajka na twardo. Jeśli więc nie trawicie jajek, to można zmniejszyć ich ilość, żeby nie były tak wyczuwalne w smaku. Jeśli kochacie kotlety jajeczne i w ogóle wszystko jajeczne, to na pewno kotlety w tym wydaniu pokochacie.

Jedząc kotlety, już wpadłam na ich wersję na słodko, z suszoną żurawiną, ubitymi białkami i sosem jogurtowym. Chyba pokuszę się na ich dość szybkie wykonanie 😉

U mnie kotlety z kaszy jedliśmy z sosem pieczarkowym i surówką na bazie marchewki.

Inspiracja na kotlety stąd, tylko u mnie zdecydowanie inne proporcje na korzyść kaszy.

Kaszę jaglaną możemy podprażyć przed gotowaniem lub też kilkukrotnie przelać ciepłą wodą, dzięki czemu pozbawimy ją goryczki. Albo gotujemy tak, jak lubimy 😉

Z podanej ilości wyszło ok. 10 kotletów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *