Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku

gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie  w domu właśnie tak robiło się gołąbki.

Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały, że w jej domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja 😉

Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków.

gołąbki z mięsem

Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na dno garnka w którym mają się dusić gołąbki połóż całę liście kapusty. Na liście wyłóż gołąbki, górę przysyp poszatkowaną pozostałością kapusty (malutkie listki środkowe). Zalej to wszystko wywarem z gotowanej kapusty i przykryj pokrywką. Tak duszone gołąbki nie wymagają obracania ani innych kombinacji alepjskich i dowieziesz do mety piękne i kształtne gołąbki.

gołąbki klasyczne

Jeszcze jedna wskazówka, jeśli nie wiesz jak wybrać kapustę na gołąbki, aby potem nie mieć problemów z ich przygotowaniem. Wybieraj możliwie płaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze.

Gołąbki po krakowsku

Gołąbki po krakowsku

Składniki

  • 1 kapusta biała
  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 gr ryżu białego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mały koncentrat pomidorowy/ domowy przecier
  • 1,5 l bulionu
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania

  • Kapustę myjemy, nacinamy wokół głąba liście.
  • Kapustę wkładamy głąbem na dno i gotujemy ok 10 min.
  • Po tym czasie kapustę obracamy i gotujemy teraz do góry nogami ok 10 min.
  • Podcięte liście powinny dawać nam się już bez problemu wyjmować.
  • Kapustę wyjmujemy z garnka i dokańczamy obierać z liści.
  • Z każdego liścia ścinamy przy końcu grubszą część z zewnętrznej strony
    Farsz
  • Ryż gotujemy, odcedzamy.
  • Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce masła klarowanego.
  • Dodajemy cebulkę do mięsa.
  • Dodajemy ryż oraz sól i pieprz.
  • Dobrze wyrabiamy.
  • Każdy liść kapusty rozkładamy i kładziemy w szerszej części farsz wielkości piąstki.
  • Boki liścia składamy do środka i zawijamy w pakiecik.
  • W garnku na dnie kładziemy niewykorzystane/podarte liście kapusty.
  • Kładziemy na nie gołąbki.
  • Na górę wrzucamy poszatkowane pozostałę liście kapusty.
  • Zalewamy całość gorącym bulionem i jeśli potrzeba wodą po kapuście.
  • Gotujemy po przykryciem ok 60 min.
  • Po tym czasie gołąbki wyjmujemy a pozostały sos zabielamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/golabki-po-krakowsku/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany