Dania mięsne | Dania z ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku

27 grudnia 2015

gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie  w domu właśnie tak robiło się gołąbki.

Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków z ryżem i tak jej zasmakowały, że w jej domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja 😉

Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków.

gołąbki z mięsem

Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na dno garnka w którym mają się dusić gołąbki połóż całę liście kapusty. Na liście wyłóż gołąbki, górę przysyp poszatkowaną pozostałością kapusty (malutkie listki środkowe). Zalej to wszystko wywarem z gotowanej kapusty i przykryj pokrywką. Tak duszone gołąbki nie wymagają obracania ani innych kombinacji alepjskich i dowieziesz do mety piękne i kształtne gołąbki.

gołąbki klasyczne

Jeszcze jedna wskazówka, jeśli nie wiesz jak wybrać kapustę na gołąbki, aby potem nie mieć problemów z ich przygotowaniem. Wybieraj możliwie płaskie i dość lekkie główki kapusty. Takie główki, to mniej zbite liście, dzięki czemu ich oddzielenie będzie prostsze.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *