Dania bezmięsne

Zielone kluski z bobu

22 lipca 2015

kluski z bobu

Akurat miałam końcówkę bobu i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Przepis znaleziony w jednej z gazet, dość mocno zmodyfikowany pod każdym względem.

W tych zielonych kluskach będziecie zakochiwać się wraz z ich jedzeniem.

Pierwszy kęs był nieco dziwny, bo nie wiedziałam czego mogę się spodziewać po kluskach, które mają w sobie aż tyle bobu. Każdy kolejny był coraz lepszy i lepszy…. Naprawdę super kluski 😉

Zielone kluski z bobu

Zielone kluski z bobu

Składniki

  • 500 gr bobu
  • 200 gr mąki
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • połowa cebuli
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • garść sera dojrzewającego

Sposób przygotowania

  • Bób gotujemy do miękkości i przeciskamy przez praskę.
  • Cebulkę szklimy na połowie masła.
  • Do bobu dodajemy mąkę, jajko, cebulkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na części, wałkujemy i odkrawamy kluski - jak kopytka.
  • Ja dodatkowo na każdym odcisnęłam widelec;)
  • Podajemy polane masłem i posypane serem.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/zielone-kluski-z-bobu/

kluski z bobu

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *