Małe tarty, które wszyscy kochają. Wierzch może być ozdobiony jedynie kilkoma owocami, lub też możemy szczelnie go wypełnić ulubionymi owocami sezonowymi. Tartaletki pokochają zarówno dzieci jak i dorośli. Kruche ciasto z warstwą kremu i owocami.
Jeśli w lato chcecie zjeść coś słodkiego, pokochacie te słodkości.
Borówki, maliny możecie zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi lub owocami z puszki.
Uwagi
Jeśli chcemy na wierzch dać dużo owoców, możemy je posmarować galaretką, wtedy będą ładnie błyszczeć.
Składniki
Ciasto
- 300 gr mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 200 gr masła
- 1/4 szkl. cukru pudru
Krem
- 2 szklanki mleka
- 250 gr masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- Owoce do przybrania
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 min.
Krem
- 1,5 szkl. mleka zagotowujemy z cukrami
- w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, mąki i pozostałą czas mleka
- Do wrzącego mleka, dodajemy masę z żółtkami i mąką.
- Mieszamy, żeby nie utworzyły się grudki.
- Garnek przykrywamy folią spożywcza, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do wystygnięcia.
- Jak masa nam wystygła, dodajemy po łyżce miękkie masło i miksujemy na puszystą masę.
- Foremki smarujemy tłuszczem, wylepiamy ciastem. Pieczemy ok 10-15 min w 180 stopniach. tartaletki napełniamy kremem i dekorujemy owocami
© 2024 MieszamWGarnku