Risotto z młodymi warzywami

risotto z młodymi warzywami

Chodziło za mną od dawna. W zasadzie odkąd pojawiły się na straganach młode warzywa. Risotto z ryżu pełnoziarnistego z młodymi warzywami. Pyszne, sycące, szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania.

Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego.

Przypominam, że do risotto używamy okrągłego ryżu arborio. U mnie w wersji pełnoziarnistej. Jeśli użyjecie jednak białego ryżu, czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci do ok 15 min.

W przepisie występuje bulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć 😉 Testowałam, nie warto;)

Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania.

Risotto z młodymi warzywami

Risotto z młodymi warzywami

Składniki

  • 200 gr ryżu arborio pełnoziarnistego
  • 1 młoda marchewka
  • garść bobu
  • garść fasolki szparagowej
  • garść groszku cukrowego
  • 0,5 l bulionu
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuszczamy na patelni.
  • Na gorące masło wrzucamy ryż.
  • Czekamy aż się zeszkli.
  • Zaczynamy dolewanie bulionu od 200 ml.
  • Jeśli będzie szybko parował, to dolewamy partiami.
  • Czas gotowania ryżu 30-40 min.
  • W połowie gotowania, dodajemy warzywa z wyjątkiem groszku.
  • Groszek dodajemy, jak ryż zaczyna mięknąć, ok 10 min przed końcem gotowania.
  • Na sam koniec dodajemy parmezan.
  • Doprawiamy i mieszamy.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/risotto-mlodymi-warzywami/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany