Dania bezmięsne

Risotto z młodymi warzywami

20 czerwca 2016
Jump to recipe

risotto z młodymi warzywami

Chodziło za mną od dawna. W zasadzie odkąd pojawiły się na straganach młode warzywa. Risotto z ryżu pełnoziarnistego z młodymi warzywami. Pyszne, sycące, szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania.

Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego.

Przypominam, że do risotto używamy okrągłego ryżu arborio. U mnie w wersji pełnoziarnistej. Jeśli użyjecie jednak białego ryżu, czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci do ok 15 min.

W przepisie występuje bulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć 😉 Testowałam, nie warto;)

Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania.

 

Only registered users can comment.

  1. Wiele razy przygotowywałam risotto na obiad ale nigdy z takimi warzywami a bardzo lubię jeść na przykład bób!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *