Dania bezmięsne

Risotto z młodymi warzywami

20 czerwca 2016

risotto z młodymi warzywami

Chodziło za mną od dawna. W zasadzie odkąd pojawiły się na straganach młode warzywa. Risotto z ryżu pełnoziarnistego z młodymi warzywami. Pyszne, sycące, szybkie do przygotowania. Szybkie, o ile użyjecie zwykłego ryżu a nie pełnoziarnistego, który sam z siebie wymaga dłuższego gotowania.

Oczywiście, w oryginale występuje białe wino, ale ja risotto robiłam bez niego.

Przypominam, że do risotto używamy okrągłego ryżu arborio. U mnie w wersji pełnoziarnistej. Jeśli użyjecie jednak białego ryżu, czas przygotowania dania zdecydowanie się skróci do ok 15 min.

W przepisie występuje bulion. Nie polecam używać tutaj bulionu z kostki, bo efekt a raczej słoność dania może Was nieco zaskoczyć 😉 Testowałam, nie warto;)

Jako warzyw użyłam bobu, marchewki, groszku cukrowego i fasolki szparagowej. Warzywa szybko miękną z racji tego, że są młode. Jeśli będzie Was raził w daniu widok skórek bobu, obierzcie go przed dodaniem do dania.

 

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *