Potrawka z grzybów z boczkiem

potrawka z grzybów

Są, są… pojawiły się pieprwsze grzyby w tym roku. Jak są grzyby, nie może zabraknąć i sosiku i potrawki.

Pyszna i treściwa potrawka, która zawiera w sobie mięsko, a więc zachwyci wszystkich panów. Przepis przyniesiony niegdyś przez moją mamę z pracy.

Od zawsze uwielbiałam wszelkiego rodzaju dania z grzybami a wrzesień w nie obfitował. Kiedyś, jak mama robiła taka potrawkę, zajmowało to naprawdę dużo czasu. Grzyby były czyszczone, potem podgotowywane i na końcu duszone. W tym przepisie nie musicie niczego gotować, ani brudzić niezliczonej ilości naczyń, bo jest to danie jednogarnkowe.

Potrawka idealnie pasuje do ziemniaków, makaronów czy kaszy.  Jeśli dacie mniej śmietany/wody lub ją zredukujecie to będzie idealna do zjedzenia z chlebem. Oczywiście, nadadzą się tutaj wszystkie grzyby leśne.

grzybki

Serdecznie polecam!

Potrawka z grzybów z boczkiem

Potrawka z grzybów z boczkiem

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1,5 kg mieszanki grzybów
  • 0,5 kg surowego boczku ( jeden kawałek, ile Wam wyjdzie)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
  • Jeśli to koniecznie, dodajemy masło.
  • Jak boczek zacznie się rumienić, wrzucamy cebulkę.
  • W tym czasie czyścimy grzyby i kroimy je w mniejsze kawałki.
  • Dodajemy do boczku i cebulki.
  • Dusimy jeszcze 30-45 min.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Dodajemy śmietanę.
  • Podajemy posypane natką.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/potrawka-z-grzybow-z-boczkiem/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany