Cukinię tak zrobioną po raz pierwszy jadłam na imieninach męża. Koleżanka przyniosła jeden słoik i w pewnym momencie ktoś zachwycił się pysznym ananasem. Koleżanka wybuchnęła śmiechem i sprostowała, że to cukinia.
Zaraz wszscy prosili o przepis. Faktycznie, tak zrobiona cukinia, daleka w smaku jest od smaku cukinii.
Polecam dla łasuchów i nie tylko.
Składniki
- 3 kg cukinii
- 0,75 kg cukru
- 1,5 litra wody
- 2 op. cukru waniliowego
- 4 goździki
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Instrukcje
- Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w paski lub kostkę.
- Wodę zagotowujemy z kwaskiem, studzimy i zalewamy cukinię na 24 h.
- Cukinię odcedzamy - nie wylewamy wody!
- Cukinię przekładamy do słoików.
- Wodę po cukinii zagotowujemy z cukrami i goździkami.
- Zalewą zalewamy cukinię.
- Pasteryzujemy 15 min.
© 2024 MieszamWGarnku