Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym

placki cukiniowe

Nie wiem jak Wy, ale ja już mam dość poświątecznego wykańczania resztek. Mięso i mięso.. Dzisiaj strajk na pokładzie i musiało być coś jarskiego. Padło na placuszki cukiniowo-marchewkowe z dodatkiem natki i dla odmiany fety. Podane oczywiście z sosikiem czosnkowym.

Nie będę ukrywać, że uwielbiamy placki z cukinii. To niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta.

Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej.

Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy też zbyt dużej ilości tłuszczu, bo placki nam się nie usmażą, a będą się gotować. Dość gadania, przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na placki cukiniowo-marchewkowe.

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym

Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym

Składniki

  • 1 spora cukinia
  • 2 spore marchewki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 2 gałązki natki
  • 1/2 opakowania fety
  • sól, pieprz do smaku
    sos
  • pół opakowania serka naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  • Cukinię myjemy i ścieramy na tarce.
  • Lekko solimy i odstawiamy na 20 min do puszczenia soku.
  • Cukinię dobrze odciskamy.
  • Dodajemy startą marchew, cebulę i fetę.
  • Natkę kroimy i dodajemy do masy.
  • Pieprzymy (uważamy na sól, feta jest dość słona)
  • Dodajemy mąkę i śmietanę.
  • Mieszamy ciasto.
  • Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
    Sos
  • Wszystkie składniki mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placuszki-cukiniowo-marchewkowe-sosem-czosnkowym/

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany