Sernik krakowski… tak, to niewątpliwie wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak jeszcze jako dziecko jeździłam z mamą do babci. Przy kamienicy babci a raczej przy przystanku autobusowym była cukiernia. Tam mama kupowała mi kawałek sernika krakowskiego. Pachnącego, mięciutkiego z piękną kratką i lukrem. Ten smak pamiętam do dziś! Zresztą w prawdziwej cukierni pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem.
Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską;) U nas oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów 😉 Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie. A spód jak wiadomo, prosty nie jest, bo lubi nasiąkać i się niedopiekać, więc pieczemy go jakieś 15 min sam i dopiero potem wylewamy serową warstwę.
Zapraszam zatem na sernik krakowski, zwany również sernikiem z kratką. Swoją drogą może powinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:)
Składniki
Ciasto
- 240 gr mąki
- 160 g masła
- 60 g cukru
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 żółtka
- szczypta soli
masa serowa
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
- cukier waniliowy
Instrukcje
Ciasto
- Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto.
- Chowamy do lodówki na 30min - 1h
- Po tym czasie blachę wykładamy papierem i rozwałkowujemy 2/3 ciasta na wielkość blaszki.
- Pieczemy ok 15 -20 min w 180 stopniach
Masa serowa
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
- Ser mieszamy z mąką, śmietanką i kaszą.
- Żółtka ubijamy na puch z cukrami.
- Do żółtek dodajemy partiami masę serową i mieszamy.
- Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
- Wykładamy masę serową na podpieczony spód.
- Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy w kratkę na wierzchu ciasta.
- Pieczemy jeszcze ok 60 min.
sernik to moje ulubione ciasto 🙂 ten wygląda przepysznie! 🙂