Dania bezmięsne | Fit

Kotlety brokułowe z fetą

15 sierpnia 2015

kotlety brokułowe

Poszukujecie pomysłu na jakieś lekkie danie? Te kotleciki będą idealne. Mogą być serwowane zarówno z kaszą jak i ziemniakami.

Nawet moi mięsożerni znajomi byli pod wrażeniem połączenia smaku brokuła i fety i  wyczuwalnej serowej nutki.

Kotleciki smakowały nawet mężowi, co jest dla nich najlepszą rekomendacją, bo mąż nie lubi takich zielonych eksperymentów.

Kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 op. sera feta
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 100 gr ostrego sera żółtego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • Brokuła gotujemy do miękkości. Ma być lekko twardawy a nie rozgotowany.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub garnku i blendujemy na jednolitą, gęstą masę.
  • Formujemy w dłoniach kotleciki.
  • W wersji fit kładziemy je na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
  • W wersji klasycznej obtaczamy w bułce i smażymy do zrumienienia.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kotlety-brokulowe/

kotlety z brokuła i fety

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *