Ciasta drożdzowe | Z drożdżami

Bułeczki maślane

15 sierpnia 2015
Jump to recipe

bułki maślane

Pamiętam z dzieciństwa smak pysznych bułek i rogali maślanych, ze sklepu. Były pachnące, z grubą warstwą kruszonki, którą obowiązkowo się obrywało i podjadało jak rodzice nie patrzyli.

Maślane wypieki dostępne obecnie w sklepach, niczym nie przypominają tych sprzed lat. Ciemnych, wypieczonych.

Dzisiejsze bułeczki z ciasta maślanego są obłędne. Pyszne, z chrupiącą kruszonką. Ciężko poprzestać na jednej. Na upalny dzień obowiązkowo ze szklanką mleka a jako dodatek co kto lubi. Puryści mogą jeść je same. Idealnie sprawdzi się zwykłe masło, domowe powidła ( u nas z czarnej porzeczki) czy miód.

Ja uwielbiam kłaść je blisko siebie na blaszce i po wyjęciu z piekarnika odrywać je jedna od drugiej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *