Cukinia na zimę

 

cukinia1Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania z cukinii: zupy, placki, naleśniki. Są pyszne, sycące i szybkie do wykonania. Jednak w zimie, cena cukinii jest dość wysoka, dlatego to ostatni dzwonek, aby zrobić sobie zapasy cukinii na zimę.

My przechowujemy cukinię w zamrażalce. Ponieważ zwykle ilość jakiej używam dla nas to dwie cukinie, tak też je odmierzam. Jeśli w zimę mam ochotę na placki z cukinii, biorę 2 jajka, ok 200 gr mąki, 1 startą cebulę, 4 ząbki czosnku i mleko w takiej ilości, aby powstało dość gęste ciasto, dodaję cukinię, sól, pieprz ewentualnie zioła prowansalskie i mieszamy. Placuszki smażę na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Cukinia na zimę

Cukinia na zimę

Składniki

  • 2 cukinie
  • ok 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Cukinię myjemy i ścieramy na tarce.
  • Cukinię solimy i odstawiamy na ok 20 min.
  • Jeśli cukinię wykorzystujemy na placki, to należy dodatkowo ją dobrze odcisnąć w dłoniach.
  • Przekładamy do torebek foliowych i mrozimy.
  • Potem porcję cukinii wyjmujemy, rozmrażamy i używamy do zup, placków.
http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/cukinia-na-zime/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany