Dania bezmięsne | Przetwory

Cukinia na zimę

12 października 2015
Jump to recipe

 

cukinia1Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania z cukinii: zupy, placki, naleśniki. Są pyszne, sycące i szybkie do wykonania. Jednak w zimie, cena cukinii jest dość wysoka, dlatego to ostatni dzwonek, aby zrobić sobie zapasy cukinii na zimę.

My przechowujemy cukinię w zamrażalce. Ponieważ zwykle ilość jakiej używam dla nas to dwie cukinie, tak też je odmierzam. Jeśli w zimę mam ochotę na placki z cukinii, biorę 2 jajka, ok 200 gr mąki, 1 startą cebulę, 4 ząbki czosnku i mleko w takiej ilości, aby powstało dość gęste ciasto, dodaję cukinię, sól, pieprz ewentualnie zioła prowansalskie i mieszamy. Placuszki smażę na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *