Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania z cukinii: zupy, placki, naleśniki. Są pyszne, sycące i szybkie do wykonania. Jednak w zimie, cena cukinii jest dość wysoka, dlatego to ostatni dzwonek, aby zrobić sobie zapasy cukinii na zimę.
My przechowujemy cukinię w zamrażalce. Ponieważ zwykle ilość jakiej używam dla nas to dwie cukinie, tak też je odmierzam. Jeśli w zimę mam ochotę na placki z cukinii, biorę 2 jajka, ok 200 gr mąki, 1 startą cebulę, 4 ząbki czosnku i mleko w takiej ilości, aby powstało dość gęste ciasto, dodaję cukinię, sól, pieprz ewentualnie zioła prowansalskie i mieszamy. Placuszki smażę na tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Składniki
- 2 cukinie
- ok 1 łyżeczka soli
Instrukcje
- Cukinię myjemy i ścieramy na tarce.
- Cukinię solimy i odstawiamy na ok 20 min.
- Jeśli cukinię wykorzystujemy na placki, to należy dodatkowo ją dobrze odcisnąć w dłoniach.
- Przekładamy do torebek foliowych i mrozimy.
- Potem porcję cukinii wyjmujemy, rozmrażamy i używamy do zup, placków.
© 2025 MieszamWGarnku