Z drożdżami

Poranne bułeczki pszenne

13 września 2015

bułeczki śniadaniowe

Dlaczego poranne bułeczki? Bo robi się je wieczorem a piec można rano. Idealne na śniadanie.

Chrupiące, pysznie smakują i z wędliną i z konfiturami czy z serem. Ciężko poprzestać na jednej.

Polecam eksperymentować z wszelkiego rodzaju posypkami jak kminek, sezam, czarnuszka czy mak. Każdy typ posypki daje inny smak i ciężko jednoznacznie stwierdzić, z czym bułeczki są najlepsze, a przecież są i tak nieziemsko pyszne 😉

Do tego szybkie w przygotowaniu.

Przepis pochodzi z bloga margarytka.blogspot.com

Tak więc zaczynamy!

Poranne bułeczki pszenne

Poranne bułeczki pszenne

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml wody
  • 500 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko do smarowania
  • czarnuszka, mak, sezam, ziarna słonecznika, płatki owsiane, kminek do posypania

Sposób przygotowania

  • Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn.
  • Odstawić na 15 min aż zacznie pracować.
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, wodę i zaczyn.
  • Dodajemy sól.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 15 min lub robotem ok 5 min.
  • Ciasto nie powinno kleić się do dłoni.
  • Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano ciasto wyjmujemy, chwilkę ugniatamy ręką.
  • Formujemy bułeczki ( mi wyszło 8 sztuk).
  • Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
  • Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • Pieczemy ok 20 min w 220 stopniach
  • Bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/poranne-buleczki-pszenne/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *