Sezon na śliwki w pełni, a więc w mojej kuchni gdzie się nie spojrzę leżą śliwki w takiej czy innej formie.
Ponieważ u nas piątek to dzień pieczenia weekendowego ciasta wiedziałam, że musi być ono ze śliwkami. Jednak ponieważ jutro wybieramy się na wycieczkę, zwykłe ciasto byłoby mało praktyczne. Wybór był prosty i padło na bułeczki – drożdżówki.
Są pyszne. Mięciutkie, nie za słodkie, krem budyniowy stanowi idealne tło dla lekko kwaskowych śliwek.
Przepis pochodzi ze bloga Słodki Wierzynek, jednak został nieco zmodyfikowany.
Bardzo fajny i delikatny jest tutaj krem wzbogacony płatkami migdałowymi. Polecam je zemleć, bo inaczej są wyczuwalne co nie do końca mi pasowało. Kolejny plus bułeczek to to, że szybko się je robi i nie wymagają wielogodzinnego wyrastania.
Polecam na ten sezon śliwkowy i nie tylko 😉
Składniki
Ciasto
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 600-700 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 3 żółtka
- 1 jajko (do smarowania)
- cytryna
- szczypta soli
Krem budyniowy
- 300 ml mleka
- 2 żółtka
- 20 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 30 g zmielonych płatków migdałowych
- cukier waniliowy
Kruszonka
- 20 g masła
- 20 g cukru kryształu
- 15 g zmielonych płatków migdałów
- 30 g mąki pszennej
- cynamon
- ok. 0,3 kg śliwek
Instrukcje
Ciasto
- Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia
- Podgrzewamy mleko.
- W kubeczku rozcieramy drożdże z cukrem.
- Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę na drobniutkiej tarce
- Dodajemy do ciepłego mleka drożdże z cukrem, skórkę cytrynową oraz żółtka
- Intensywnie mieszamy, cały czas podgrzewająć.
- Nie dopuszczamy do zagotowania.
- Dodajemy mąkę, sól oraz rozpuszczone masło.
- Wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Krem
- Podgrzewamy mleko wraz z płatkami migdałowymi.
- W miseczce ubijamy jajka z cukrem.
- Dodajemy do masy jajecznej mąki i mieszamy.
- Do gorącego mleka przekładamy masę jajeczno-mączną.
- Intensywnie mieszamy cały czas podgrzewając.
- Masa powinna mieć konsystencję budyniu.
Kruszonka
- Składniki kruszonki rozdrabniamy palcami na drobne grudki.
- Z ciasta formujemy małe krążki, które odkładamy na papier do pieczenia na dużej blaszce.
- Pozwalamy odpocząć ciastu ok 10 min.
- Po tym czasie krażki lekko napuchną, delikatnie rozciągamy je palcami.
- W środku tworząc wgłębienie.
- W wgłębienie wkładamy krem na którym układamy kawałki śliwek.
- Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pozostawiamy do wyrosnięcia na kolejne 10 min.
- Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni.